Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Nowakowo
(3)
Komorowo
(5)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(2)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Dukan Pierre (1941- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Lhomme Anne-Sophie
(1)
Linowski Dominik
(1)
Marchlewski Wojciech
(1)
Radvaner Bernard
(1)
Rosłan Anna
(1)
Smolińska Jadwiga
(1)
Włodarska Joanna
(1)
Włodarska Joanna (dziennikarka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Zdrowe żywienie
(3)
Anabaptyzm
(1)
Dieta Dukana
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Kobieta
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharstwo
(1)
Kucharze
(1)
Masarstwo domowe
(1)
Mennonici
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Pieczywo
(1)
Przepisy porządkowe
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przetwórstwo
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Serowarstwo
(1)
Sery
(1)
Weganizm
(1)
Zielarstwo
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(4)
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Autobiografia
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(135)
Socjologia i społeczeństwo
(76)
Edukacja i pedagogika
(65)
Psychologia
(52)
Medycyna i zdrowie
(39)
Kulinaria
(10)
Biologia
(36)
Podróże i turystyka
(34)
Religia i duchowość
(28)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(27)
Kultura i sztuka
(25)
Literaturoznawstwo
(25)
Rozwój osobisty
(22)
Etnologia i antropologia kulturowa
(19)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(19)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(19)
Hobby i czas wolny
(12)
Geografia i nauki o Ziemi
(11)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(10)
Filozofia i etyka
(8)
Fizyka i astronomia
(8)
Styl życia, moda i uroda
(8)
Językoznawstwo
(6)
Kultura fizyczna i sport
(6)
Ochrona środowiska
(5)
Inżynieria i technika
(4)
Nauka i badania
(4)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(4)
Archeologia
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Transport i logistyka
(3)
Zarządzanie i marketing
(3)
Architektura i budownictwo
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(2)
Dom i ogród
(2)
Matematyka
(2)
Media i komunikacja społeczna
(2)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Geografia i nauka o Ziemi
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Religia
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Społeczeństwo
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej : przepisy / Beata Anna Dąbrowska ; wprowadzenie Ewa Dąbrowska. - Dodruk 7, wznowienie 2019. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2019. - 206 stron : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Bibliografia. Indeks.
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej: • odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, • odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, • poprawisz wygląd swojej skóry, • zwalczysz uczucie zmęczenia, • ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie o ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewolucyjne potrawy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nowakowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 260.
Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: - informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, - 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, - listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, - przykładowe zestawy menu, - sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu. [okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nowakowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Warszawa : Dwie Siostry, 2014. - 282, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Autor
Temat
Dziedzina i ujęcie
Notka wydawnicza: Pierwsza książka kucharska twórczyni Jadłonomii – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni wegetariańskiej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. W „Kuchni roślinnej” znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące czipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy oraz dla tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Komorowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna do 20240521
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5WHY Promotion , cop. 2021. - 350, [2] strony : zdjęcia ; 22 cm.
Tekst na skrzydełkach. Miejsce wydania podane według serwisu e-ISBN.
Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długą i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie. Autorzy zabierają czytelnika w niezwykle emocjonalną podróż, w której szczęście miesza się z samotnością, zaufanie i wiara z naiwnością, a los bywa równie łaskawy, co okrutny. Opowieść o niezwykłej sile, wierze we własne możliwości i ciekawości świata, która pozwala sięgać po marzenia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Komorowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna do 20240521
Książka
W koszyku
Notka wydawnicza: Mennonici zwani inaczej olędrami przybyli do Rzeczypospolitej w końcu XVI w. i osiedli w Dolinie Dolnej Wisły. Od miejscowych odróżniali się sposobem życia; ich ubiór, pieśni, kształt i wystrój domów były wyjątkowe nawet w ówczesnej wielokulturowej Rzeczypospolitej. Nie inaczej rzecz się miała z ich kuchnią: prostą, chłopską, bazującą na lokalnych produktach i posiadającą znamiona wielu kultur - w tym polskiej. Liczne przepisy kulinarne zebrane w książce w ciekawy sposób przedstawiają źródła i migracje tradycji kulinarnej zakorzenionej w XVI w. na podmokłych terenach Rzeczypospolitej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Komorowo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna do 20240521
Brak okładki
Książka
W koszyku
Książka
W koszyku
Jak zrobić ser w domu / Joanna Włodarska. - Bielsko-Biała: Pascal, 2018. - 246, [9] stron : fotografie ; 23 cm.
Bibliografia.
Indeks.
Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz się, jak zrobić panir czy mozzarellę, rozkoszuj się smakiem ricotty czy szampana z serwatki. Zrób sobie ser i zobacz, jakie to łatwe!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Komorowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna do 20240521
Książka
W koszyku
Bibliografia. Indeks.
Wydarzenia ostatnich miesięcy budzą myśl, że trzeba dążyć do samowystarczalności. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się ona abstrakcją możliwą do osiągnięcia jedynie przez osoby mieszkające na wsi i posiadające wielkie pola, trzeba pamiętać, że również niewielkie mieszkanie w mieście daje nam szerokie możliwości. Nie mając innego wyjścia, na balkonie w Gdańsku uprawiałam swego czasu pomidory, fasolkę, paprykę, groszek cukrowy, cebulę i rzodkiewkę, nie wspominając o różnorodnych ziołach, które opanowały też kuchenny parapet. Wiele rzeczy jesteśmy w stanie zrobić samodzielnie – wiedza zawarta w tej książce pomoże ci się stać się samowystarczalnym. Przyjmij wyzwanie i bądź samowystarczalny! Jak uprawiać pomidory na balkonie? Z czego produkować własne kosmetyki? Które zioła wzmacniają układ odpornościowy? Jak zrobić zakwas do chleba? Jak w naturalny sposób chronić rośliny przed szkodnikami? Co zrobić z odpadkami kuchennymi? Jakie zioła i warzywa wyrosną na parapecie?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Komorowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631/635 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna do 20240521
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej